μανιφέστο | GR

κανένας δεν είναι παράνομος

“Θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος.  Αυτή η φράση είναι αντιφατική. Οι άνθρωποι μπορούν να είναι όμορφοι ή ομορφότεροι. Μπορούν να είναι δίκαιοι ή άδικοι. Αλλά παράνομοι? Πώς γίνεται να είναι ένας άνθρωπος παράνομος?“
(ElieWiesel)

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι ανεπιθύμητοι στην Ευρώπη. Μετά από μια μακρά περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας ήταν σχεδόν αδύνατο να ξεφύγουν,διαβούν ή να μεταναστεύσουν κάνοντας χρήση νόμιμων μέσων και πρακτικών, τώρα η διέλευση των συνόρων είναι εφικτή μονάχα “παράνομα” και συχνά με πολλούς κινδύνους. “Παράνομοι”κατονομάζονταιαυτοί πουμένουν παρά το γεγονός ότι η είσοδος και παραμονή τους δεν έχει εγκριθεί ή δεν “προβλέπεται”. Οι εναπομείναντες δυνατότητες διέλευσης και διαμονής μειώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων να ωθείται στην παρανομία.

Τα σύνορα δεν διαχωρίζουν μονάχα περιοχές, τα σύνορα διαχωρίζουν ανθρώπινα όντα. Τα σύνορα διασχίζουν τα πάντα και υπάρχουν παντού: στην παροχή υπηρεσιών, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στο κέντρο της πόλης και μεταξύ κρατών. Τα σύνορα υπάρχουν παντού. Σε κάθε σημείο και στιγμήπου ένας άνθρωπος νιώθει το φόβο του ελέγχου και του ζητούνται “τα χαρτιά του”.

Το να στερείται κανείς βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, να βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκής αβεβαιότητας, σε ένα status“παρανομίας”σημαίνει να ζει με έναν συνεχή φόβο. Τον φόβο του εκβιασμού, της εκμετάλλευσης, της καταγγελίας, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να τους απελάσει ή να τους επιβάλλει “κυρώσεις”. Σημαίνει να είναι κανείς εκτεθειμένος κι ευάλωτος στις αδικίες των υπηρεσιών, υπαλλήλων, εργοδοτών, ακόμα και σε περιπτώσεις που απειλείται η υγεία και ασφάλειά του (ή μάλλον…ιδιαίτερα τότε). Σημαίνει ακόμα πως θα υπάρχει φόβος και ανασφάλεια για κοινωνικές επαφές. Φόβος πως τα παιδία του δεν μπορούν να πάνε στον παιδικό σταθμό, σχολείο ή να σπουδάσουν δίχως στιγματισμό και προστριβές. Σημαίνει πως πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση.

Στον αγώνακόντρα στο ρατσισμό, είναι απαραίτητο το να στηρίξουμε πολιτικά και πρακτικά τους πρόσφυγες, στο δικαίωμά τους να έχουν δικαιώματα καθώς καιστη μάχη τους κόντρα στην «παρανομοποίηση».

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος πως και που θέλει να ζήσει. Η διαχείριση των προσφυγικών ροών όπως συμβαίνει έως σήμερα, έρχεται ενάντια στο αίτημα για ισότητα κάθε ανθρώπου εντός της κοινωνίας, ενάντια στο αίτημα για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθενός, ανεξαρτήτως της χώρας προσέλευσης.

Για όλα αυτά κάνουμε έκκληση για αλληλεγγύη και υποστήριξη των προσφύγων κόντρα στην λογική της «παρανομοποίησης». Αίτημά μας  το δικαίωμα στην μετακίνηση, διαμονή, εργασία, εκπαίδευση, περίθαλψη καθώς και σίτιση των προσφύγων. Το δικαίωμα στην επιβίωση.  Το αυτονόητο.

Επειδή:  Κανένας άνθρωπος δεν είναι «Παράνομος».

Kassel 1997  |  documentaX